Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ποιητικές συλλογές με τη συμμετοχή της Πετρούλας Σίνη μέσα στο έτος 2015

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που με τιμήσατε να με συμπεριλάβετε σε τρεις ποιητικές συλλογές μέσα στο 2015! Ήτοι -τον Όμιλο για την ...

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Χόρνεϊ Κάρεν και μερικά στοιχεία "φετίχ" στη ψυχανάλυσή της

The Prepared Bouquet, 1957
René Magritte

Γράφει η Πετρούλα Σίνη
Η ψυχανάλυση της Κάρεν ξέφυγε από τα στενά Φρουδικά όρια των εκ γενετής  χαρακτηριστικών των ανθρώπων, από την μοναδικότητα του φαλλού στην μοναδικότητα της μήτρας στάθηκε και στον επηρεασμό του ατόμου- μέλους μιας κοινωνίας που το κάνει να έχει τρεις συμπεριφορές κατ’αυτήν. Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου αν έχει γράψει για τον δυαδισμό. Στην Κινέζικη φιλοσοφία εκφράζεται μέσα από τον συμβολισμό του Γιν-Γιανγκ, όπου το λευκό και το μαύρο αντιμάχονται και αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς το ένα ενυπάρχει μέσα στο άλλο, σε έναν αιώνιο χορό δημιουργίας, συμβολίζοντας το ίδιο το σύμπαν, αλλά και την λειτουργία του Αρσενικού και Θηλυκού μέσα στο κάθε πλάσμα. Η Χόρνεϊ δημιούργησε μια τρίπτυχη τυπολογία ανθρώπινων χαρακτήρων: τον συμβιβαστικό, τον επιθετικό και τον αποξενωμένο τύπο.

Ο συμβιβαστικός τύπος είναι το άτομο που δείχνει έντονα την ανάγκη του να κερδίσει τη στοργή και την εκτίμηση των συνανθρώπων του. Τα άτομα με χαρακτήρα συμβιβαστικού τύπου είναι πρόσωπα αδύναμα που εξαρτώνται άμεσα από άλλα πρόσωπα, αντλούν την αυτοπεποίθησή τους από τη στάση που οι τρίτοι κρατούν απέναντί τους και αδυνατώντας να διακινδυνεύσουν την απώλεια της στοργής που τόσο πολύ χρειάζονται, καταπιέζουν κάθε είδος επιθετικότητας προτιμώντας να επωμισθούν τις ευθύνες και τις ενοχές ακόμη και όταν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι δικές τους!

Το άτομο με επιθετικό χαρακτήρα θεωρεί δεδομένη την εχθρότητα των τρίτων -ακόμη και όταν δεν υπάρχει- και υιοθετώντας τη θέση ότι η ζωή είναι μια ατέλειωτη πάλη για την επιβίωση πασχίζει για την απόκτηση δύναμης και εξουσίας. Στις διαπροσωπικές του σχέσεις το άτομο αυτό στοχεύει πάντοτε στην επικράτηση, στη μείωση του συνανθρώπου του, στη δική του τελική νίκη.

Το αποξενωμένο άτομο πασχίζει να διατηρήσει μια συναισθηματική απόσταση ασφαλείας από τους συνανθρώπους του καθώς το συναίσθημα οικειότητας του δημιουργεί άγχος. Για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του το άτομο προσπαθεί να γίνει συναισθηματικά αυτοδύναμο αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό ή την αντιπαράθεση με τρίτους όσο και την οικειότητα και συναισθηματική εξάρτηση που μπορεί να απολήξουν σε ερωτικό "δεσμό".

Είμαι της  ταπεινής γνώμης- με τα λίγα που γνωρίζω- ότι η Κάρεν Χόρνεϊ ήθελε ως γυναίκα να ξεφύγει από τους φαλλοκράτες τον Φρόυντ και τον πατέρα της … πίστευε ότι η δομή του χαρακτήρα αναπτύσσεται από το σύνολο των παιδικών εμπειριών του ατόμου και δημιούργησε μια τρίπτυχη τυπολογία ανθρώπινων χαρακτήρων: τον συμβιβαστικό, τον επιθετικό και τον αποξενωμένο τύπο.

ΥΓ
 Δεν ξέρω αν το Γινγκ Γιανγκ ενυπάρχει μέσα μας αλλά ίσως προσωπικά έχω τον αποξενωμένο χαρακτήρ όπου για να εξασφαλίσω την επιβίωση μου προσπαθώ να γίνω συναισθηματικά αυτοδύναμη …στα δύσκολα λέω ότι έχω το αντράκι μέσα μου με συνδυασμό ενός σαδομαζοχισμού λατρείας στον  Ζακ Λακάν
Πετρούλα Σίνη

Διαβάστε επίσης το άρθρο από το οποίο άντλησα πληροφορίες : http://piperopoulos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html
 του Γιώργου Πιπερόπουλου  Δρ. Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας, καθηγητής Επικοινωνιολογίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Ο οποίος υπήρξε καθηγητής μου στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης σημερινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας